המוח האלקטרוני של אפריליה חושב בשבילך או במקומך?

המוח האלקטרוני של אפריליה חושב בשבילך או במקומך?
דגמי 2025 של אפריליה RSV4 ו-Tuono V4 יצוידו במערכת אלקטרונית "חוזה" שתלמד את סגנון הרכיבה שלכם ותיקח מכם שליטה עוד לפני שהחלקתם. איך זה עובד, והאם זאת באמת מהפכת בטיחות?

שורה תחתונה תחילה: אפריליה השיקה טכנולוגיה פורצת דרך באופנועי ה-RSV4 וה-Tuono V4 לשנת 2025 – מערכת אלקטרונית שלומדת את סגנון הרכיבה של הרוכב ומפעילה את הבלמים ואת בקרת המנוע עוד לפני שיש בכלל בעיה. המערכת דוגמת נתונים כל 2 אלפיות השנייה ומאפשרת לרוכב לקבוע הגדרות ספציפיות לכל אחת מן הפניות במסלול.

 

המוח האלקטרוני של אפריליה חושב בשבילך או במקומך?

 

אפריליה חשפה מערכת בטיחות אלקטרונית חדשה שעשויה לשנות את האופן שבו אנחנו חושבים על בטיחות אקטיבית באופנועים.

היצרנית האיטלקית מציגה בדגמי 2025 של ספינות הדגל שלה, ה-RSV4 וה-Tuono V4, חבילת עזרי רכיבה אלקטרוניים שלא רק מגיבה לאובדן אחיזה אלא צופה אותו מראש.

המערכת החדשה, שלטענת אפריליה נגזרת ישירות מטכנולוגיית MotoGP, משתמשת ב"אלגוריתמים חוזים" ובבינה מלאכותית שלומדת את סגנון הרכיבה שלכם כדי להכין את בקרת האחיזה, "בקרת הווילי" ובלימת המנוע להתערב רגע לפני שהיא נדרשת.

למי זה חשוב? בראש ובראשונה לרוכבי מסלול שיוכלו כעת להתאים את רמת ההתערבות האלקטרונית לכל פנייה ופנייה באופן אישי דרך אפליקציה ייעודית.

אבל הפוטנציאל חורג מגבולות המסלול: זה כלי שעשוי להפוך את אופנועי-העל החזקים והמאתגרים ביותר לנגישים ובטוחים גם עבור רוכבי כביש מנוסים, תוך הפחתת עייפות והגברת הביטחון.

מבטיחות מגיבה לבטיחות חושבת

מערכות בטיחות אלקטרוניות שמוכרות לנו כיום, כמו בקרת אחיזה (Traction Control) או ABS להטיה, הן מערכות מגיבות שמודדות נתונים כמו מהירות גלגלים וזווית הטיה. כאשר מזוהה חריגה – למשל גלגל אחורי שמתחיל להחליק – הן נכנסות לפעולה כדי למנוע אובדן אחיזה. אין ספק שביחס לעידן שקדם לנו זאת מהפכה, והיא כבר הצילה חיים רבים.

אבל תחום מערכות הבטיחות האלקטרוניות באופנועים עומד בפני שינוי תפיסתי. הגישה החדשה של אפריליה, שפותחה בשיתוף פעולה עם יצרנית האלקטרוניקה האיטלקית מארלי (Magneti Marelli), הופכת את היוצרות: היא לא מגיבה לבעיה אלא צופה אותה.

ליבת המערכת היא יחידת מדידה אינרציאלית (IMU) מתקדמת בעלת שישה צירים, המשולבת עם מצערת "רכב-על-חוט" (Ride-by-Wire) ואלגוריתם חדש. האלגוריתם דוגם נתונים על מצב האופנוע – כולל זווית ההטיה, מהירות הגלגלים, קצב סבסוב, מיקום המצערת וההילוך הנבחר – בקצב מסחרר של כל 2 אלפיות השנייה.

במקביל, המערכת לומדת באופן הדרגתי את סגנון הרכיבה האישי של הרוכב. על בסיס המידע הזה היא בונה מודל חזוי שמסוגל להעריך מתי הרוכב מתקרב למגבלות האחיזה. רגע לפני שההחלקה מתחילה, המערכת "מכינה" (pre-arms) את בקרת האחיזה, בקרת הווילי ובלימת המנוע להתערבות מדויקת ועדינה יותר מזו של מערכת תגובתית.

המערכת החדשה, שתוצע כחלק מחבילת "Race Pack" בדגמי 2025, משלבת את הנתונים שהיא דוגמת עם נתוני מיקום מה-GPS והתוצאה היא שהאופנוע "יודע" שהוא מתקרב לפנייה הדוקה שבה הרוכב נוטה להאיץ בחוזקה ומכין מראש את בקרת האחיזה לרמת ההתערבות המתאימה עוד לפני שהמצערת נפתחה במלואה.

התאמה אישית ברמה של MotoGP

הקסם האמיתי של המערכת מתגלה ברכיבת מסלול, שם היא מציעה רמת התאמה אישית שהייתה שמורה עד לאחרונה רק לקבוצות מירוצים מקצועיות.

תהליך ה"לימוד" של המערכת מתחיל כאשר רוכב מבצע הקפה אחת של מסלול ובמהלכה מודול ה-GPS (אופציונלי בדגמי הבסיס, סטנדרטי בגרסאות ה-Factory) ממפה את כל הפניות. לאחר מכן, דרך אפליקציית MIA של אפריליה בסמארטפון, ניתן להגדיר לכל פנייה בנפרד את רמת ההתערבות הרצויה של בקרת האחיזה ובקרת הווילי.

רוצים אחיזה מקסימלית בפנייה 5 החלקלקה אך אפס התערבות ביציאה המהירה מפנייה 8? אין בעיה. המערכת תעבור בין ההגדרות באופן אוטומטי במהלך ההקפה, ותאפשר לרוכב להתרכז אך ורק בקווי הרכיבה. לדברי אפריליה, התוצאה היא לא רק זמני הקפה מהירים יותר, אלא גם יציבות משופרת.

העתיד כבר כאן, אבל למי הוא שייך?

קל לפטור את הטכנולוגיה החדשה של אפריליה כגימיק נוסף לרוכבי מסלול עשירים. זו תהיה טעות. כפי שטכנולוגיית MotoGP מחלחלת באופן קבוע לאופנועי כביש, כך גם מערכות הבינה המלאכותית האלו ימצאו את דרכן, בגרסאות פשוטות יותר, גם לאופנועים יומיומיים.

האם זה הופך את הרוכב לפחות "טהור" או מיומן? זאת שאלה גדולה ולנו אין תשובה ברורה או אפילו עמדה שנוכל לעמוד מאחוריה.
אפשר לטעון ש"מערכת סיוע חוזה" טובה יכולה לשמש כמאמן אישי אלקטרוני שתאפשר לרוכבים להגיע לקצה גבול היכולת שלהם בביטחון רב יותר, ללמוד את מגבלות האופנוע והצמיגים באופן הדרגתי ולהיות רוכבים טובים יותר.

האם יש לכך משמעות ויתרונות בכביש הציבורי? תגידו אתם.

האם ומתי נראה את המערכת הזאת בישראל? די בקרוב כנראה, כמו כל מערכת אלקטרונית אחרת שמוצעת כיום על-ידי יצרניות האופנועים.

ומה הלאה?

בשלב זה מוצעת "הטכנולוגיה החוזה" של אפריליה רק בדגמי הקצה היקרים ביותר שלה, אבל ההיסטוריה מלמדת שטכנולוגיות בטיחות מוצאות את דרכן מטה בסולם הדגמים והמחירים. נותר רק לקוות שהאלגוריתמיקה תגשים את התקוות שנתלות בה ולא תקום על יוצריה ועל הרוכבים.

 

המוח האלקטרוני של אפריליה חושב בשבילך או במקומך?

 

 

גלילה לראש העמוד