לא בכל יום יש הזדמנות לרכוש מותג אופנועים, בפרט כזה בעל ייחוס היסטורי עשיר מראשית ימי האופנוענות. בעוד מספר חודשים תהיה הזדמנות שכזו, עם מכירת הקניין הרוחני לשם אקסלסיור-הנדרסון. לכן כדאי לבדוק טוב מאד אם משתחררת לכם במקרה איזו קרן השתלמות.
מעבר למכירת הזכויות על הקניין הרוחני של השם אקסלסיור-הנדרסון יוצעו במכירה בפומבית בלאס וגאס, שיעורך בית המכירות MECUM בין 23 ל-27 בינואר, גם 1,750 אופנועים נדירים. אבל לפני שאתם ממהרים להוציא את פנקס הצ'קים כדאי לקבל מושג קצת על המותג המורכב משמות שניים מיצרני האופנועים הבולטים בהיסטוריה הדו-גלגלית בארה"ב.
הנדרסון הוקמה בדטרויט על ידי האחים ויליאם וטום הנדרסון. בשנת 1911 החלו השניים לייצר את האופנוע הראשון שלהם, אשר הונע באמצעות מנוע ארבעה צילינדרים שהותקן לאורך השלדה בנפח 947 סמ"ק שסיפק 7 כ"ס וחובר לשרשרת במקום רצועת הינע שהייתה נפוצה בזמן זה. הנדרסון המשיכה לפתח את האופנוע שיצרה, הוסיפה לו גיר בעל שני הילוכים, קבעה מספר שיאי מהירות במרוצי סיבולת ואף יצרה גרסה שעשתה שימוש במנוע שנלקח ממטוס קל.
אלא שבסופו של דבר, שילוב של מחירים גבוהים יחסית (כ-300 דולר לדגמים הבסיסיים) ושוק שנכנס להאטה בעקבות מלחמת העולם הראשונה הביא לכך שבשנת 1917 מכרו האחים את החברה לידי איגנז שווין, שהקים את יצרנית האופניים שווין (Schwinn) שרכש גם את יצרנית האופנועים אקסלסיור חמש שנים קודם לכן.
אקסלסיור האמריקאית הוקמה בשיקאגו השכנה בשנת 1907, ויש לציין שאין קשר בינה לבין אקסלסיור הבריטית שהוקמה עשר שנים קודם לכן בעיר קובנטרי. באותה שנה (1912) בה נרכשה אקסלסיור על ידי שווין, ייצרה את האופנוע הראשון בעולם שהגיע למהירות מרבית של 100 מייל לשעה (161 קמ"ש). הישג זה ושיאי מהירות נוספים הפכו את אופנועי אקסלסיור לנחשקים במיוחד והמכירות היו בהתאם.
הנדרסון השתלבה כחברה בת של אקסלסיור ובשנת 1928 הייתה החברה ליצרנית האופנועים השלישית בגודלה בארה"ב אחרי הארלי דיווידסון ואינדיאן. שנה לאחר מכן קרסה הבורסה ובעקבותיה הגיע השפל הגדול. מכירות האופנועים צללו בהתאם, בפרט כאשר אקסלסיור והנדרסון ייצרו אופנועים יקרים יחסית למקובל. בשנת 1931 החליט שווין שאין ברירה, ובכדי לשרוד הופסק ייצור האופנועים ושני המותגים חדלו מלהתקיים. אגב, אקסלסיור הבריטית הצליחה לשרוד עד אמצע שנות ה-60', אבל עליה נספר בפעם אחרת.
בשנת 1993 רכש בחור בשם דן האנלון את הזכויות על שני המותג והקים במינסוטה חברה חדשה לייצור אופנועים שנשאה את השם אקסקלסיור-הנדרסון. בשנת 1998 הציגה החברה החדשה הציגה אופנוע בשם סופר X, כשמו של אחד מדגמי העבר המפורסמים של אקסלסיור, שעשה שימוש במנוע וי-טווין בנפח 1,386 סמ"ק ובמשך שנתיים אף מכרה כ-2,000 יחידות ממנו, עד אשר פשטה גם היא את הרגל.
למרות הזמן שחלף, השמות הנדרסון ואקסלסיור עדין בעלי משמעות ערכית גדולה בקרב חובבי האופנועים הקלאסיים ולא רק בארה"ב. אופנועים קלאסיים מתוצרת החברות הפכו לנדירים מאד במהלך השנים והמחירים מרקיעים שחקים בהתאם. כך למשל, אופנוע אקסלסיור משנת 1928 נמכר לא מכבר בסכום של 117 אלף דולרים, ואילו מחירו של אופנוע הנדרסון משנת 1912 שהיה מהראשונים שיוצרו הגיע לכמעט חצי מיליון דולר!
קשה לדעת עד כמה הערך ההיסטורי ישפיע על הסכום בו יימכר המותג, אבל עבור מי שירצה להשתמש בו כדי ליצור תחתיו אופנועים מדובר באחת מהמותגים הנחשקים ביותר שניתן לשים עליהם את היד. אם אתם בכל זאת מעוניינים, כדאי שתדעו שיהיה ניתן גם להשתתף במכירה הפומבית דרך האינטרנט בהרשמה מוקדמת.